De snede van het vet,

Afrikaanse koffie

Wanneer men eenmaal de snede en de dikte van het vet heeft gekozen, hoeft men het dier alleen nog maar in de nek te rijgen zoals men een mooi parelsnoer zou rijgen. Dit wordt gedaan door iemand die weet hoe hij zijn handen moet gebruiken en met grote vaardigheid. Het rijgen hangt af van de hoeveelheid vlees die nodig is en het aantal kilo’s dat moet worden verkocht. Het vlees aan de hals van het dier is niet roze, noch bruin. Het is tamelijk smaakloos en taai. De beste manier om het te redden is het door te koken. Dit doet men door het te laten afkoelen en het dan samen te binden in een zakje met zaadjes van goudsbloem (gekocht bij de kraamhouders op de zwarte markt) of betelbladeren. Het gaat door kleine gaatjes en wordt dan in een oven gelegd. Je kunt het ook voor andere doeleinden koken. Als je er klaar mee bent, kun je het aan het koopjesblik vastbinden en uit de oven halen.

Het vlees dat u hebt gekocht, is meestal al van de pees ontdaan. Het voorgeregen vlees wordt in dikke honing gedompeld, vol met goudsbloemzaadjes gestopt en dan in het dikke honingpapier gewikkeld. Dit verklaart waarom het bruine schuimige spul zo overheerlijk is. Het vlees, eenmaal afgekoeld, rijgt zich nu aaneen in de vorm van rolletjes. U kunt dit proces zien in deze YouTube-video. Terwijl het vlees afkoelt, zie je hoe een van de jongeman zijn benen in een heup doet en vervolgens op zijn handen terechtkomt. U hoort ook het knisperende geluid van de gebakken kleipot.

De ossenhaas van het dier wordt in de loop van de dag steeds weer een laat. In de loop van de dag wordt het vlees steviger en zal het dus sneller rijgen. Aan het einde van de dag is het rijgen voltooid. Het geheim is het vlees lang te laten garen en het ook te laten strikken.

In het Verenigd Koninkrijk, waar ik woon, hebben we een traditie. Op vrijdag werkten mijn vader en moeder de hele dag en ‘s avonds aten ze. Op zaterdag stopten ze onderweg en aten ze vlees en twee groenten. Op zondag visten ze en hadden ze een feestmaal. Er waren zelfs twee kant-en-klaarmaaltijden, een om 11.30 uur voor het middagmaal en een om 13.30 uur voor de theepauze. De prijs was niet slecht, ongeveer £12 voor de lunchmaaltijd en £20 voor het diner. Als klap op de vuurpijl kreeg ik ook nog een klein cadeautje van ze, een heerlijk rozengeur cadeaumandje.

Ik kende deze traditie niet voordat ik hier kwam, maar nadat ik deze speciale familievideo had gezien, begreep ik een beetje wat er aan de hand was. Deze jongens hebben het duidelijk naar hun zin, ze lachen en babbelen met elkaar. Ze zijn joviaal en genieten van elkaars gezelschap. Dit is een betalende wedstrijd tussen de plaatselijke bevolking. Dit is leuk voor de kinderen (de 11-jarige in mijn familie) en voor de volwassenen (ik).

Heb je je ooit afgevraagd wat het betekent om een kilt als hoed te hebben, of een grote dikke geschubde huid? Nou hier is de fascinatie en het hart van de kilt. Hij is zo veelzijdig en verlevendigt elke stemming. Gemaakt van taai gematteerd lamsvlees, met een gematteerde slasalade, en gekleed met kruiden en een bruschetta (het ziet eruit als knapperige huid) is dit het begin van een fantastische maaltijd die veel pit heeft.

Mij is gevraagd welke drank je bij dit soort eten moet drinken. Mijn antwoord zou water zijn, maar ik ben er niet zeker van dat iemand dat zou drinken bij een maaltijd. Dus voor deze drank zou ik een koud biertje of huiswijn met iets lichts, zoals een salade, aanbevelen.

Het volgende deel van deze maaltijd is het vlees, en het is niet zo gemakkelijk om één bepaald stuk vlees uit te kiezen. Je kunt sappige lamskoteletjes vinden, en lendenbiefstuk hamburgers. Maar voor dit soort picknick zou ik iets delicater aanraden. Gestoomd lamsvlees is zacht en romig en een genot om te eten. Het is een geweldige manier om gewicht te verliezen en het is heerlijk.

De laatste gang is de dolce. Dit kan een stukje cake of koekjes zijn, maar je moet echt een vork gebruiken om deze eruit te halen. De dolce kan op elk moment van de dag gegeten worden. Je kunt het ‘s morgens als ontbijt nemen. Het wordt meestal geserveerd met twee glazen Afrikaanse koffie of thee. Zoals u hebt gezien, is het niet moeilijk om te picknicken. Alles wat je nodig hebt is een goede maaltijd en een zonnige dag met vrienden of familie. Ga erop uit en verken de natuur, en u zult een leuke en gezonde maaltijd vinden

 

lees meer

Leave a Reply

Your email address will not be published.