Programma voor persoonlijke training

personal trainer

Als u zich wilt vastleggen op een specifieke vorm van training, of als u een specifiek doel voor ogen hebt hoe een persoonlijk trainingsprogramma eruit moet zien, dan wordt het tijd dat u een aantal dingen goed voor ogen krijgt bij de nauwkeurigheid van uw trainingsprogramma. Met wat ‘ivo-d Context’ wordt genoemd, wil je van tevoren weten dat je zult reageren op een specifieke vorm van training.

De duidelijkheid van een persoonlijk trainingsprogramma zal u soms lijken te ontgaan, eenvoudigweg omdat het een verplichting is waaraan u denkt nauwkeurig te moeten voldoen. De realiteit bereikt u nauwelijks als het gaat om de trainingsdoelstellingen. Ons doel is om de training goed te krijgen. Niemand wil een perfecte training, of een perfecte beweging doen; perfectie klinkt vaak veel beter dan variatie – wat op dit moment gewoon te veel van het goede is.

Als we ervan uitgaan dat het onze plicht is om een persoonlijk trainingsprogramma ‘goed’ te krijgen, dan is het op een gegeven moment tijd om niet langer te zoeken naar de perfecte training, maar te zoeken naar hoe we een training ‘goed’ kunnen krijgen. En dat betekent meestal een aantal nieuwe doelen (hoewel niet altijd) en een verschuiving van de trainingsdoelen naar nieuwe gebieden.

Als puntje bij paaltje komt, ben ik nog steeds van mening dat “eta thappa toohidowlagdha hillam” (dat is het zogenaamde verhaal van hoe de personal trainer het goed maakte). Het is een verhaal dat de opgave van het proppen in een personal training programma geleidelijk, opnieuw en geleidelijk uitzweert (met een belofte van beloningen die al dan niet werkelijkheid zijn geworden).

De personal trainer zal de geiten altijd over de SA trainingstaak verdelen en hen de kans geven het allemaal goed te doen. De taak van het trainen van een atleet moet worden begrepen in de zin dat het een proces is dat zich over dagen, weken, jaren afspeelt.

Als de personal trainer eenmaal in het nauw is gedreven, dan kan de sportschoolhouder in zijn of haar tijd komen en de professional vragen de eigenlijke personal training te geven. Dan begint het echte werk van de training. De taak is dan aanzienlijk eenvoudiger.

Ik begon met trainen toen ik van school af was. Ik heb geen goede herinneringen over hoe de vroege training verliep. Een hoop biertjes, een paar zweetdruppels, en één kloterige ervaring. Blije combines en het ultieme gevoel.

Dus hoe zou ik dit opnieuw doen? Nou kijk, ik zou waarschijnlijk weinig of geen aantekeningen hebben gemaakt, alleen maar beseffend (en ik herhaal: waarschijnlijk denkend) dat te veel niet gelijk staat aan veel beter trainen. Ik zou hebben ingezien dat ik aan het overtrainen ben en veel hogere doelen hebben gesteld, en met veel lagere aantallen sets (en reps) zijn begonnen.

Mijn perceptie van een training richt zich op de intensiteit ervan. Ik dwing mezelf tot een standaard martelset om te zien hoe zwaar ik kan worden. Maar op welk punt begint het vermoeiend te worden? Daar kom ik nooit achter in een tiddly-winksy tiddily-winksy logboek. Of wanneer de lol eraf is, en alleen het bloed en het bier en natuurlijk de blauwe plekken overblijven.

Het is intensief. Ik schreef in mijn boek over de intensieve sessie. Daarom bewonder ik mensen die de meeste dingen die gemakkelijk zijn, zoals gemakkelijke sportscholen, opgeven en teams beginnen met veel andere mensen die niet gewend zijn om zeer zware trainingen te doen. Vaak wordt de training zwaarder naarmate we hem langer doen. Je hebt de spieren opgebouwd, dat is geweldig. Maar je moet jezelf afvragen: Ga ik weer dezelfde fouten maken?

De test van een redelijke standaard training:

* veel gedaan met heel weinig herstel tussen de sessies. Er moet minstens één dag tussen de sessies zitten waarop de trainingen worden uitgewassen (wanneer de trainingen klaar zijn en je alleen nog maar aan slapen kunt denken!)

*Personal training Rotterdam 

* intensiteit is constant hoog

* herstel is niet zo lang en niet zo gemakkelijk. Lager herstel zorgt zeker voor langere trainingen.

* zowel training als herstel gebeuren op dezelfde dag

* de rustdagen vinden op dezelfde dag plaats

Ik vind een goede standaard training zwaar. Ik denk dat de meeste best moeilijk zijn, en dat sommige een regelrechte marteling zijn, maar het is wat de training verstandiger en minder pijnlijk maakt, en waardoor ik meer uren in het spel blijf. Op zijn beurt houdt het zwaar een extra medelijden en waardering voor gewone mensen die mijn posts zien.

587K squats, één zware dag per week? Langzaam en vijf normale dagen? Roterende lunges en presses? Wat is het punt? Beide soorten zijn erg moeilijk!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.